This page is only available in Swedish:

Flickan som rymde 48.34 min
Zonfira Tan växte upp i Stockholmsförorten Bredäng på 80-talet. På rasterna i högstadiet dansade hon på bordet till idolen Michael Jackson. Men på lektionerna satt hon mest tyst och ritade i sin bok. Hon fick inte den hjälp hon behövde, varken i skolan eller hemma. När hon gick i åttan tyckte hennes föräldrar att det var giftasdags och tog ur henne ur skolan.. (P1 Dokumentär, Sveriges Radio den 1 april 2012)


Marockansk författare om utsatthet och kärlek
12.27 min
I en liten lägenhet allra högst upp i en gammal byggnad i Maraiskvarteren i Paris bor han – Marockos första öppet homosexuella författare, Abdellah Taïa. Hans första bok på svenska, Ett arabiskt vemod, är en självbiografisk skildring av kärlek, utsatthet och en ung mans sökande efter sin identitet. Romanen utspelar sig i Paris, Kairo och staden Salé utanför Rabat, där Abdellah Taïa växte upp under fattiga förhållanden i en stor familj. Vetskapen om vilket öde som väntar, gör att han ibland överväldigas av melankoli, redan som barn. (Reportage i Biblioteket, Sveriges Radio P1 den 5 mars 2012)


Hedersvåld på Västbanken
9.04 min
På Västbanken har mordet på 20-åriga Ayah Baradiyya satt sökarljuset på problemen med hedersvåld i de palestinska områdena. Studenten Ayah försvann för över ett år sedan och hennes kropp hittades nyligen i en brunn utanför staden Hebron. Hennes farbror greps och erkände mordet. Han hävdade att han mördat Ayah för att försvara familjens heder. Efter stora folkliga protester och en het debatt beslöt president Abbas att straffet för hedersmord ska skärpas. Beslutet fick många kvinnoorganisationer att jubla, men många påpekar att det krävs mer än en lagändring för att åstadkomma en riktig förändring. (Reportage i Studio Ett, Sveriges Radio P1 den 6 juli 2011)


Kvinnocenter på Västbanken 10.48 min
De senaste åren har anmälningarna mot sexuella övergrepp och försök till hedersmord ökat lavinartat på Västbanken och i Gaza. För att komma till bukt med problemet formulerade den palestinska myndigheten i början av året en handlingsplan som föreslår bättre skydd, starkare lagar och fler förebyggande åtgärder. Men också religionen ska användas i kampen mot våldet. Människor och Tro har besökt det första palestinska kvinnohärbärget på Västbanken, Mehwar Centre. (Reportage i Människor och Tro, Sveriges Radio P1 den 3 juni 2011)


Musiklivet blomstrar mitt i konflikten
9.44 min
På Västbanken är intresset för klassisk musik på uppåtgående. I en tillvaro som präglas av konflikt och instängdhet, blir musiken för många ett andrum och sätt att skapa kontakter med omvärlden. Med hjälp av biståndspengar har flera nya konserthus byggt upp de senaste åren; och musikskolorna poppar upp som svampar ur jorden i såväl städer som byar och flyktingläger över hela Västbanken. (Reportage i Mitt i Musiken Veckomagasin, Sveriges Radio P2 den 17 december 2010)


Renässans för etiopisk jazz 9.18 min
Snart öppnar African Jazz Village i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Initiativtagare är urfadern till etiopisk afrojazz, Mulatu Astatke. I Etiopien är han en förebild för många yngre musiker, samtidigt som det pågår något av en renässans på landets musikscen. Många unga etiopiska musiker har efter musikstudier i USA flyttat tillbaks för att sprida sina kunskaper till den yngre generationen. (Reportage i Mitt i Musiken Veckomagasin, Sveriges Radio P2 17 sept 2010)


Landgrabbing i Etiopien 8.49 min
Att investera i jordbruksmark i Afrika har blivit allt mer attraktivt för både stater och privata intressen de senaste åren. Nu kritiseras fenomenet till så kallad landgrabbing, i en rapport ifrån Världsbanken. I Etiopien sker investeringar i jordbruksmark i allt större skala, samtidigt som över sex miljoner människor är beroende av livsmedelsbistånd. (Reportage i Studio Ett, Sveriges Radio P1 17 augusti 2010)


Portugisisk drogkamp 8.03 min
För nästan tio år sedan avkriminaliserade Portugal droganvändningen och började döma folk till vård istället för fängelse. Beslutet har inte fått de negativa effekter som förutspåddes av kritikerna. Nu ökar omvärldens intresse för den portugisiska linjen, samtidigt som nolltoleranslinjen kritiseras för att vara ineffektiv. (Reportage i Studio Ett, Sveriges Radio P1 19 maj 2010)


Etanol
8.26 min
Brasilien är världens största exportör av etanol och Sverige en av de största kunderna. Men nu växer kritiken mot sockerrörsarbetarnas försämrade arbetsvillkor. Det brasilianska arbetsministeriet har gått så långt som att kalla det för slavarbete. (Reportage i Studio Ett, Sveriges Radio P1 2 januari 2009)


Abortstrider i Brasilien 5.23 min
I Brasilien röstade underhuset tidigare i år nej till att avkriminalisera abort, trots att olagliga aborter är en av de vanligaste orsakerna till mödradödlighet, särskilt bland de fattiga på landsbygden. (Reportage i P1 Morgon, Sveriges Radio P1 3 november 2008)


Pånyttfödd befrielseteologi 10.17 min
I Brasilien förlorar den katolska kyrkan alltfler medlemmar till de evangeliska frikyrkorna. Samtidigt finns en växande inomkatolsk kritik mot Vatikanen. Motståndet kommer från den befrielseteologiska rörelsen som växte fram under 60-talet, som då tog ställning för de fattiga. Vad har hänt sedan dess? Följ med till staden Recife i Nordöstra Brasilien. (Reportage i Människor och Tro, Sveriges Radio P1 17 oktober 2008)


Unga och politik 24.29 min
Möt Ahmed Hassan, Niklas Wykman och Anna Andersson som alla är politiskt aktiva men på väldigt olika sätt. (Program sänt i Sverigebilder, Radio Sweden juli 2007)


  
  Copyright 2009, design by Mon–Sun Design