Lyssna på ett urval av mina radioreportage:


Torka och hunger i Etiopien
8.44 min
Över 10 miljoner människor är i behov av nödhjälp. Stora mängder boskap har dött, skördar har förstörts, det råder brist på dricksvatten och över två miljoner barn är undernärda. Effekterna av de uteblivna regnen är påtagliga i Etiopien och behoven av akut hjälp är som störst just nu och fram till september. (P1, Studio Ett, 29 juni, 2016)


Amos Oz vill att Judas omvärderas
9.53 min
Författaren Amos Oz är bokaktuell i Sverige med sin bok om Judas och Jesus. Två gestalter som levt i hans medvetande ända sen han var barn. (P1, Människor och Tro, 13 april 2017)


Hängivna boksamlare
9.45 min
Finansmannen Sven Hagströmer berättar om sin flera tusen böcker stora samling, med flera värdefulla originalutgåvor. Han beskriver sig som en ekorre. Varför samlar folk egentligen på böcker – är det en investering eller en passion? (Lundströms bokradio, P1 13 april, 2013)


Marijuanalegalisering
9.35 min
För drygt en månad sedan legaliserades marijuana i delstaten Washington efter en folkomröstning i november. Tillsammans med Colorado blir det därmed den första staten i USA där det är lagligt att använda marijuana för fritidsbruk. Den nya lagen tillåter alla över 21 år att inneha upp till 28 gram, och tanken är att det så småningom ska bli möjligt att odla och sälja på laglig väg. (Studio Ett, P1 23 januari 2013)


Flickan som rymde
48.34 min
Zonfira Tan växte upp i Stockholmsförorten Bredäng på 80-talet. På rasterna i högstadiet dansade hon på bordet till idolen Michael Jackson. Men på lektionerna satt hon mest tyst och ritade i sin bok. Hon fick inte den hjälp hon behövde, varken i skolan eller hemma. När hon gick i åttan tyckte hennes föräldrar att det var giftasdags och tog ur henne ur skolan.. (P1 Dokumentär, Sveriges Radio den 1 april 2012)


Marockansk författare om utsatthet och kärlek
12.27 min
I en liten lägenhet allra högst upp i en gammal byggnad i Maraiskvarteren i Paris bor han – Marockos första öppet homosexuella författare, Abdellah Taïa. Hans första bok på svenska, Ett arabiskt vemod, är en självbiografisk skildring av kärlek, utsatthet och en ung mans sökande efter sin identitet. Romanen utspelar sig i Paris, Kairo och staden Salé utanför Rabat, där Abdellah Taïa växte upp under fattiga förhållanden i en stor familj. Vetskapen om vilket öde som väntar, gör att han ibland överväldigas av melankoli, redan som barn. (Reportage i Biblioteket, Sveriges Radio P1 den 5 mars 2012)


Hedersvåld på Västbanken
9.04 min
På Västbanken har mordet på 20-åriga Ayah Baradiyya satt sökarljuset på problemen med hedersvåld i de palestinska områdena. Studenten Ayah försvann för över ett år sedan och hennes kropp hittades nyligen i en brunn utanför staden Hebron. Hennes farbror greps och erkände mordet. Han hävdade att han mördat Ayah för att försvara familjens heder. Efter stora folkliga protester och en het debatt beslöt president Abbas att straffet för hedersmord ska skärpas. Beslutet fick många kvinnoorganisationer att jubla, men många påpekar att det krävs mer än en lagändring för att åstadkomma en riktig förändring. (Reportage i Studio Ett, Sveriges Radio P1 den 6 juli 2011)


Kvinnocenter på Västbanken 10.48 min
De senaste åren har anmälningarna mot sexuella övergrepp och försök till hedersmord ökat lavinartat på Västbanken och i Gaza. För att komma till bukt med problemet formulerade den palestinska myndigheten i början av året en handlingsplan som föreslår bättre skydd, starkare lagar och fler förebyggande åtgärder. Men också religionen ska användas i kampen mot våldet. Människor och Tro har besökt det första palestinska kvinnohärbärget på Västbanken, Mehwar Centre. (Reportage i Människor och Tro, Sveriges Radio P1 den 3 juni 2011)


Renässans för etiopisk jazz 9.18 min
Snart öppnar African Jazz Village i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Initiativtagare är urfadern till etiopisk afrojazz, Mulatu Astatke. I Etiopien är han en förebild för många yngre musiker, samtidigt som det pågår något av en renässans på landets musikscen. Många unga etiopiska musiker har efter musikstudier i USA flyttat tillbaks för att sprida sina kunskaper till den yngre generationen. (Reportage i Mitt i Musiken Veckomagasin, Sveriges Radio P2 17 sept 2010)


Landgrabbing i Etiopien 8.49 min
Att investera i jordbruksmark i Afrika har blivit allt mer attraktivt för både stater och privata intressen de senaste åren. Nu kritiseras fenomenet till så kallad landgrabbing, i en rapport ifrån Världsbanken. I Etiopien sker investeringar i jordbruksmark i allt större skala, samtidigt som över sex miljoner människor är beroende av livsmedelsbistånd. (Reportage i Studio Ett, Sveriges Radio P1 17 augusti 2010)


 



 
  Copyright 2009, design by Mon–Sun Design